Een vasten van het kleine gebaar

Paus Franciscus is een man van eenvoudige woorden en daden; rechttoe rechtaan. Dat liet hij al vanaf het begin zien. Zo woont hij niet afgezonderd in het pauselijk appartement, maar in Casa Santa Marta, het gastenverblijf in het Vaticaan, waar meer mensen wonen en met wie hij samen kan eten. Hij laat zich niet vervoeren in een dure wagen, maar in een eenvoudige auto. Dezelfde eenvoud is kenmerkend voor de 40 tips die de paus ons voor de veertigdagentijd, waar we ons nu in bevinden, heeft gegeven: “kleine en haalbare gebaren voor meer liefde in de wereld en je hart”. Eén tip voor elke dag van Aswoensdag tot Pasen. Ik zal er een tiental noemen:
– iemand bellen waarmee je lang geen contact had;
– luisteren, stil en zonder oordeel;
– iedereen die je leven deelt, groeten;
– iemand die het moeilijk heeft, aanmoedigen;
– iets weggeven aan de armen;
– iemand met verdriet troosten;
– de schepping, het leven en de planeet beschermen;
– bidden voor een familie met problemen;
– je onthouden van kwetsende woorden en houdingen;
– een oudere bezoeken.

Het hoeft niet veel of groots te zijn, als het maar gemeend is en uit het hart komt. Of om het anders te zeggen: niet het vele is goed, maar het goede is veel.
Heeft u ze gelezen? Lees ze dan nog een keer en vraag uzelf af wat u vandaag zal doen om de wereld vriendelijker te maken. Mocht u meer van dit soort tips willen, zie: www.kerknet.be en tik dan in het zoekmenu “40 kleine gebaren” in.
Ik wens u een goede voorbereiding op Pasen. O ja, dit is de laatste tip van de paus: deelnemen aan het Pasen van de Heer.

Theo Schepens, emeritus pastoraal werker