December is een drukke maand. Er moet vanalles gebeuren. Althans, dat vinden we. Er moeten Sinterklaasgedichtjes geschreven worden en surprises gemaakt. De Sint is nog niet koud weg, of de Kerstboom moet worden gezet – verdorie, die lichtjes doen het weer eens niet… Kerstkaarten moeten worden geschreven – hebben we ergens nog het nieuwe adres van Ans en Henk, die pas naar Breda zijn verhuisd? Wie nodigen we uit met Kerstmis? Wat zullen we dan eten, een klassiek diner, of liever met z’n allen gezellig gourmetten? En dan moet daarna nog alles worden ingekocht, gekookt en alles voorbereid.

Al met al kunnen we het ons erg druk maken. Het houdt het risico in dat we onszelf voorbij hollen, en dat de Adventstijd ons als het ware door de vingers glipt. Even een pas op de plaats maken, kan ons helpen. Elke dag even tijd inroosteren voor een stukje verstilling en bewust, gelovig nadenken over wat het naderende Kerstfeest voor jouzelf betekent.

Net zoals bij een aanstaande geboorte mogen we ons bewust voorbereiden op een nieuwe fase. In verwachting bereiden ouders zich ook heel bewust voor op wat komen gaat. De kinderkamer wordt ingericht, er worden kleertjes gekocht en allerlei spullen die er voor het kleine kindje nodig zijn. Het staat in het teken van de mentale voorbereiding.

Advent is als het goed is ook een bewuste voorbereiding en een zich verheugen op wat komen gaat. God die in de warmte van een mensengezin geboren wordt en die zijn armpjes vertederend naar ons uitstrekt. Zo’n God mogen wij verwelkomen in de warmte van ons hart. En zo mag de Advent een tijd zijn van bewust toeleven naar dit grote feest.

Ik wens u een vruchtbare voorbereiding toe.

Pastoor Marcel Dorssers